Køberens guide


Velkommen til køberens guide. Med køberens guide vil vi hjælpe jer med hvad I bør tænke over før i køber en af hvores varer. Vi vil gennemgå fem forskellige typer af vinkøleskabe, de fem regler ved opbevaring, serveringstempereturer og så videre.

5 vigtige regler for opbevaring af vin

regler för vinförvaring

1. Konstant Temperatur

For opbevaring af vin skal man have en konstant temperatur på 12 grader, da vinen ved denne temperatur har det bedst. Variationer mellem 10-14 grader er acceptabelt. Ved servering af vin skal vinen dog være anderledes tempereret og således kan det være godt at have flere forskellige temperaturzoner.

2. Fri for rystelser

Vibrationer er skadeligt for vinen og således bør vibrationer holdes nede på et så lavt niveau som muligt. Træhylder absorberer vibrationer bedre end metal og træ foretrækkes derfor. Det aller vigtigste er dog, at kompressoren er udstyret med dæmpere, som gør kompressoren vibrationsfri. For serveringskølere er dette dog ikke ligeså vigtigt.

3. Intet lys

Lys påskynder modningsprocessen af vin på en dårlig måde. Derfor har et ægte vinopbevaringsskab altid en solid dør. Føler I at det er nødvændigt at bruge en glasdør for udseendets skyld skal dørens glas indeholde UV-beskyttelse. Den rigtige vinkender vil dog bruge en helt solid dør. Lys inde i skabet, som man eksempeltvis finder i et køleskab, må helt undgås med undtagelse for LED-lys.

4. Ingen lugt

Korken (hvis den er produceret af korkbark) bliver ofte ringere med tiden hvorved luft kan kan komme ind og dårlig lugt kan skabes i flasken. Det er derfor vigtigt at luften inde i vinopbevaringsskabet er ren. Dette kommer man nemmest om ved at bruge kolfilter, men god cirkulation er også ok.

5. Den rigtige fugtighed

Vinens bouquet modner ved en reduktionsprocesses, som skal være fri fra lugt. Da korken ikke må blive for tør, og derved slippe luft ind i flasken, er det vigtigt at vinen lagres ved en fugtighed over 50%. En rigtig vinkælder holder altid en fugtighed mellem 50-75% da højere fugtighed kan ødelægge etiketterne på flasken. Idag er der meget få vinkøleskabe der håndterer luftfuktigheden på en korrekt måde. Det kræves generelt at man køber et vinopbevaringsskab for at håndtere dette.


Serveringstemperatur og opbevaringstemperatur

Det er meget almindeligt, at man blander begreberne serveringstemperatur og opbevaringstemperatur sammen. Opbevaringstemerpaturen er den temperatur hvor vinen har det bedst under en længere tidsperiode. Denne temperatur er den samme for alle vine og skal være 12 grader, men hvor variationer mellem 10-14 grader er OK. Serveringstemperatur er den temperatur hvor vinen smager bæst. Serveringstemperaturen varierer kraftigt mellem forskellige vine og er meget individuell. For at få lidt hjælp omkring disse temperaturer kan I se skemaet nedenfor:


5 forskellige type af vinkøleskabe

Serveringsvinkøleskab

Hvis man vil have et vinkøleskab for at kunne servere vinen ved en vis temperatur, er det et serveringsskab man skal have. Opbervaring bør dog ikke ske alt for længe i denne type af vinkøleskab. Hvis man bruger et serveringsvinkøleskab behøver man heller ikke tage fuld hensyn til de 5 vigtige regler for opbevaring af vin. Det vigtigste er, at man holder en konstant temperatur og at vibrationen er lav.

Vinopbevaringsskab

Vinkøleskabe har sine fordele, men hvis man vil have et rigtigt opbevaringsskab som tåler langsigtig opbevaring som stort set fungerer som en vinkælder bør man bruge et vinskab. Et ægte vinopbevaringsskab tager fuld hænsyn til 5 vigtige regler for opbevaring af vin: konstant temperatur (12 grader), ingen lugt (kolfilter), ingen vibrationer (kompressor uden vibrationer), intet lys (solid dør) og passende fugtighed (lavastene, vandtank, mulighed til aflæsning).

Multifunktionsopbevaringsskab

For Jer der vil have både opbevaring og servering anbefaler vi et multifunktionsskab. I disse skabe har du mulighed at bruge mere end én temperaturzone inde i skabet. Ofte udnytter disse skabe, at det er koldere i bunden af skabet end i toppen. Multifunktionskabene har tit en glasdør med UV-beskyttet glas og det betyder at langtidsopbevaring bliver noget ringerer men stadigvæk helt ok.

Fritstånde vinkøleskab

Den mest almindelige og enkle type af vinkøleskabe er fritstående og behøver lidt plads rundt om skabet for at fungere korrekt. Luften som forsvinder ud af vinkøleskabet skal nemlig have plads til at komme ud i værelset hvor køleskabet står.

Integreret vinkøleskab

Der er to typer af integrerede vinkøleskabe. Den første er formet til at stå under en bordplade i køkkenet og har ventilation under soklen, mens den anden type kan integreres helt. Det vinkøleskab der placeres under bordpladen er tilpasset til forskellige bredder og som regel behøver man kun føre dem ind under bordpladen. Hvis du vælger denne type af skab anbefaler vi dog, at I køber et velrenommeret brand da det findes mange mindre gode modeller som ikke helt præsterer, som man ønsker. Vinkøleskabene der integreres helt kræver lidt plads bag ved og under skabet og monteres ofte når et nyt køkken tegnes op. Denne type ses ofte som den pæneste og mest eksklusive.

At installere et integreret vinkøleskab

Hvis i skal installere et integreret vinkøleskab anbefaler vi at I vælger et skab som er egnet for integrering. Sørg for at der står "integreringsbar" eller lignende i køleskabets produktnavn og sørg for at I væljer et brand man kan stole på. Hvis I køber et vinkøleskab med ventilation under soklen kan man som regel bare placere køleskabet og derefter tage det i brug.


Hvor meget plads kræves der rundt omkring vinkøleskabet?

For de vinkøleskabe der er helt integreringsbare kræves der ingen ekstra plads på siderne (lidt ekstra plads bagved kræves dog). For de fritstående vinkøleskabe er det rekommenderet, at der runt skabet skal være 10 cm frit rum for at cirkulationen ikke skal overbelastes. Dette er fabrikørernes krav for at garantien skal være gyldig. Hvis du bygget ind en fritstående vinkøleskab anbefaler vi at det frit placeres på en side, og andre sider har mindst et rum på 10 cm rundt om vinkøleskabene.


Hvor vigtigt er varemærket?

Der findes mange produkter, hvor varemærket ikke har særlig stor betydelse. Med vinkøleskabe er det dog vigtigt at man investerer i et velrennomeret brand som man ved holder. Mange brands producerer vinkøleskabe som biprodukter og har således ikke vinkøleskabe som sin spidskompetence. Risikoen for man køber et køleskab der ligner et vinkøleskab, er stor. Mange firmaer har køleskab som spidskompetence og ændrer designen og funktioner noget. For jer der vil have et rigtigt godt produkt anbefaler vi franske Climadiff som kun producerer vinkøleskabe og vinopbevaringsskabe. . Læs mere om vores brands her


Hvor stort vinkøleskab behøves?

Hvis du vil opbevare vin samler du hurtigt sammen flere flasker end du havde regnet med. Husk at vinopbevaringen er et langsigtet projekt og hvis du vil have seks flasker af hver slags, bliver det hurtigt mange flasker der skal opbevares. Vores anbefaling er altid, hvis du plads til det, at købe lidt mere planlagt.


Hvordan måles kapaciteten af flasker?

De kapacitetsindikationer som vinkøleskabe/vinopbevaringsskabe får er skabt for at informere om skabets størrelse. Informationen vil hjælpe dig I dit valg af vinopbevaringsskab ud fra de ønsker og den plads du har tilgængelig. Kapaciteten er baseret på en standardflaske type “Bordeaux 75 cl tradition”. Typisk har man dog ikke kun én type af flaske da man samler på flasker der har forskellig form og størrelse. Rent praktiskt er det godt at udgå fra, at I vil fylde vinkøleskabet under maksimal kapacitet. Hvis I, i stedet for Bordeauxflasker, kun opbevarer Bourgogneflasker vil I få plads til 30% færre flasker. Ud over type af flaske man opbevarer er det også afgørende for kapaciteten, hvor mange hylder man sætter in. En ekstra hylde modsvarer et tab I opbevaring der ca modsvarer en eller måske enda to rækker med vin. En anden ting at notere er at I ikke skal blive skræmt, hvis et vinopbevaringsskab eller et multifunktionsskab har en meget højere kapacitet end hvad I er ude efter. Skabet skal jo ikke nødvændigvis fyldes med det samme. Vores anbefaling (lang erfaring) er at I køber et skab der har ca dobblet så stor kapacitet, i forhold til det I har brug for lige nu. Hvis I køber et stort skab giver I jer selv mulighed vininteresse med vækstpotentiale. I bør også tage I betragtning, at I formenlig ikke vil kunne opbevare så mange flasker som det makskapaciteten angiver.


Hvor stille skal vinkøleskabet være?

Hvis vinkøleskabet skal stå i et værelse hvor I ofte vil opholde jer er det selvfølgelig vigtigt at tage lydniveauet I betragtning når I køber jeres produkt. Lydniveauet måles I decibel og er specificeret for hvert vinkøleskab. 40 dB er normalt niveau for et vinkøleskab. Det er dog vigtigt at huske at kølere indeholder en kompressor som laver lidt støj en gang imellem og at vinkøleskabet således ikke kan være helt stille.


Vilke egenskaber skal mit køleskab have?

Det vigtigste er selvfølig at køleren holder en jævn tempereatur - det gør alle vores produkter. Køleren skal også være helt fri fra lugt, hvilket kan opnås med luftcirkulation, eller bedst, med aktivt kolfilter. Det er også meget vigtigt, at der ikke er nogen rystelser I skabet. En seriøs producent af vinkøleskabe ville ikke lave et skab der vibrerer, men hvis du vil være helt sikker på at vinene ligger absolut stille skal du sørge for at hylderne er lavet af træ. Det dæmper de eventuelle små vibrationer der kunne være I skabet. Det ser godt ud med en glasdørr men glasdørrer slipper lys ind I vinkøleskabet. Der er forskellige måder at håndtere problemet på, hvor den mest almindelige er at bruge UV-behandlet rude I glasdørre. En solid dør er dog det aller bedste.


Hvor kan mit vinkøleskab stå?

Vinkøleskabe bør stå I et værelse med indendørsklima, altså I et værelse der er varmere end 15 grader. Temperaturen skal helst ikke svinge alt for meget I værelset. Der findes dog vinkøleskabe med vintersystem som gør det muligt at bruge skabet I koldere klimaer (så lavt som 0+ grader). Med sådan et skab kan man trygt bruge det I en kælder eller I en garage. Hvis vinkøleskaet er placeret ved siden af en vaskemaskine eller lignende kan køleskabet absorbere en del af den fuktige luft som vaskemaskinen slipper ud. Vinterkøleskabe kan håndtere denne type af luft.


Hvilke lyde er normale for vinopbevaringsskabe og vinkøleskabe?

Lyd og støj er meget subjektivt. For nogen kan lyd opleves irriterende mens andre kan opleve lyden som normal. Ofte opleves nye lyde mere tydeligt indtil man er vant til lyden. Det kan dog være godt at vide hvilke lyde, der er normale så at man ikke behøver være urolig for at lyden ikke er normal. I et vinkøleskab er der to lyde der bør noteres. Et kommer fra den kompressor der kører med jævne mellemrum. Denne afgiver normalt en lyd der er lav og summende. Den anden lyd er fra fordamperen og minder mere om lyden fra en ubåd. Denne lyd kan variere noget i styrke. For integreringsbare vinkøleskabe er der også to slags lyde. En fra kompressoren og en fra kølerens ventilator. Ventilatoren brummer rimelig frekvent og dette er helt normalt. For fritstående vinkøleskabe er det oftest kun kompressoren der giver lyd fra sig.


Symboler - find det rigtige produkt lynhurtigt!

Vinkoleskabet.dk har udviklet en række symboler, som forklarer vinkøleskabenes og vinopbevaringsskabenes forskellige egenskaber. Dette sikrer, at du som forbruger hurtigt og nemt bliver guidet frem til det rigtige produkt. Søger du et produkt med energimærkning A eller 2 temperaturzoner, skal du blot følge vejledningen via symbolerne.

På hver produktside finder du en symbolforklaring (billedet), der kortlægger alle de symboler, som er relevante for vores vinkøleskabe og vinopbevaringsskabe. Symbolforklaringen (billedet) angiver ikke de særlige egenskaber for et bestemt produkt, da disse i stedet fremgår af produktbeskrivelsen.

Symbol: Energiklasse A Symbol: Energiklasse A+ Symbol: Vinkøleskabe til indbygning Symbol: Fritstående vinkøleskabe Symbol: Integrérbare vinkøleskabe Symbol: Produktet er aflåseligt Symbol: Lavt lydniveau Symbol: Produktet er fremstillet i Europa Symbol: Monotemperatur Symbol: Multitemperatur Symbol: 2 justerbare temperaturzoner Symbol: Winestorage technology

KUNDESERVICE

Man-Fre 09:00-17:00

KØBSGUIDE – Vi hjælper dig!

INSTALLATIONSGUIDE

TRYG SHOPPING